Ajatuksia rahan käytöstä

Näin joulun lähestyessä on alkanut taas pohtia hieman, miten sitä rahaa tulee oikein käytettyä.

Minimalismi ei tarkoita, että kaikesta pitäisi karsia mahdollisimman paljon. Esimerkiksi huonekalujen tai vaatteiden määrän vähentäminen tuo lisää tilaa asuntoon. Kaikista huonekaluista luopuminen haittaa kuitenkin kenen tahansa elämänlaatua.

Ennen kuin luopuu mistään, kannattaa miettiä mikä elämässä on tärkeintä. Jos pukeutuminen on tärkeä osa omaa identiteettiä, silloin kannattaa säilyttää useita erilaisia vaatteita. Rahaa taas ei kannata säästää niin ahkerasti, että se haittaa harrastuksia mutta ei myöskään tuhlata turhaan, tai ottaa velkaa sen eteen. Itse omistan paljon tanssivaatteita ja tanssikenkiä, ja käytän ylimääräisiä rahojani tanssikursseihin.

raha ja rahankäyttö

Tällä hetkellä tärkeimmän asian voi toki vaihtaa. Itse aloitin tanssiharrastuksen, kun tajusin että en tee mitään muuta kuin opiskelen ja käyn opiskelijajärjestön tapahtumissa. En halunnut, että elämäni keskipiste on opiskelu ja myöhemmin työnteko.

Jos elämässä ei kiinnosta tehdä mitään, silloin ei tarvitse rahaakaan. Päivät voi viettää pimeässä kopissa kattoon tuijottaen.
Harrastuksiin kulutettu raha ei välttämättä ole pelkkä kuluerä. Minua harrastukset motivoivat tekemään töitä ja tienaamaan lisää rahaa. Ja kun saa lisää rahaa, ei tarvii hakea lainaa.

Itselle tarpeettomista asioista sen sijaan kannattaa karsia niin paljon kuin järkevästi pystyy. Itse en pidä asumista tai syömistä kovin tärkeänä.

Niinä päivinä joina en syö työpaikalla, ruokavalioni perustuu riisiin, tonnikalaan ja ruisleipään. En epäröi syödä samaa ruokaa monta päivää peräkkäin. Pari vuotta sitten karsin syömisistäni vähän liiankin kanssa ja painoni putosi. Nykyään pidän huolta siitä, että syön enemmän kuin kulutan. Ruokaostokseni ovat kuitenkin aina halvimmasta päästä.

Asuin vuosia 15 neliön soluhuoneessa, josta muutin tänä keväänä kymmenen neliön huoneeseen. Voisin muuttaa vieläkin pienempään, jos sellaisia olisi tarjolla. Iitu kirjoittaa blogissaan osuvasti pienen asunnon eduista. Minulle tärkein niistä on asumisen hinta. Jos minun olisi mahdollista asua suuremmassa asunnossa samaan hintaan, ottaisin tarjouksen vastaan.

Käytä rahaa siihen, mitä pidät tärkeänä. Se motivoi parempiin suorituksiin muualla elämässä.

Lokakuussa 2017 nettovarallisuuteni on 49487 euroa. Tein lisäsäästöjä 1800 euroa, mutta olemassaolevat sijoitukset laskivat 4440 euron edestä. Viime kuussa väitin lisäsäästöjen jäävän pienemmäksi, mutta en tiennyt saavani kesätyöpaikasta lomarahaa, jonka takia saatoin pitää säästösumman samalla tasolla kuin syyskuussa.