Pikalainojen Pelottava Kierre

lainaa ja rahaa

Olen kuullut viime aikoina hieman liikaakin tarinoita ihmisistä, joiden elämää on rahoitettu erilaisia pikavippejä ja lainoja hyödyntämällä. Tämä on pelottava muutos, sillä monen vuoden ajan mielestäni nämä lainat ja vipit olivat aivan poissa elämästäni, mutta nyt vaikuttaa että ihmisten on taas tarvinnut turvautua niihin vaikeiden aikojen takia.

Tämän tyylisiä lyhyitä lainoja on otettu arkikäyttöön, ei mihinkään matkailuun tai muuhun tuhlailuun. Ihmisillä ei enään tunnut olevan samaan tapaan varaa maksaa omia arjen menojaan, ilman että sitä rahaa täytyisi hakea muualta. Tämä on mielestäni erikoinen tilanne siinä mielessä, että kun kuuntelee hallituksen puheita, vaikuttaisi että Suomi olisi koko ajan menossa parempaan suuntaan. Silti täällä vaikuttaa olevan yhä suurempi määrä ihmisiä, jotka joutuvat taistelemaan omien menojensa kanssa. Onko tilanne nyt vähän sellainen, että tietyillä menee oikein hyvin, kun taas monilla sitten yhä huonommin?

Mitä tälle tilanteelle voi sitten tehdä? Haluaisin tietenkin auttaa näitä ihmisiä, mutta ei minulla itselläkään ole sitä rahaa niin paljoa, että sitä voisi kaikille halukkaille antaa. Tämän takia mielestäni olisi niin tärkeää, että valtio puuttuisi asiaan ja auttaisi hätää tarvitsevia. Nykyään niitä tuntuu olevan enemmän ja enemmän, ja ruokajonotkin ovat pidentyneet. Samaan aikaa varakkaille tarjotaan kuitenkin lainaa yhä halvemmin ehdoin ja edullisemmin. Jotain on mielestäni selvästi pielessä, mutta siitä vaietaan.

Ainoat uutiset asiasta mitä olen kuullut on jotkut uutispätkät, joissa kerrotaan suomalaisten velkaongelmien ja velanmäärän kasvusta. Kuitenkin nämä ilmaantuvat otsikkoihin vain hetkeksi, jonka jälkeen ne katoavat taas pois esiltä, kunnes seuraavat tulokset julkaistaan ja tilanne on ollut taas entistä pahemmin. Mutta taas, sama kierre jatkuu sitten, ja velkaongelmat lakaistaan taas maton alle.

Uskon kuitenkin, että jos tälle asialle ei tehdä jotakin melko piakkoin, voi tämä tilanne räjähtää vielä kasvoille, jos tänne muodostuu yhä kasvava osuus väestöstä, jotka velkansa takia eivät voi osallistua yhteiskuntaan. Selvää on se, että jos velan ja lainan määrä kasvaa tiettyyn rajaan saakka, ei sen jälkeen ihmisellä ole oikein motivaatiota tai hyötyä mennä esim. töihin, kun kaikki ylimääräinen menisi velanmaksuun. Tämän jälkeen tilannetta on lähes mahdotonta korjata, jonka takia se pitäisi ennakoida ennen kuin on liian myöhäistä. Mutta miten tämä tapahtuisi, sitä en tiedä.

Päivityksenä kesäkuussa 2017: Kuulin vielä juttua kaveriltani, että vaikka pikavippejä ei pitäisi olla mahdollista saada 24h vuorokaudessa, pienellä kikkailulla se voi joistakin paikoista olla mahdollista.